Szinger Zsófia

Az antropozófiával és annak alkalmazott területeivel, mint a biodinamikus mezőgazdálkodás, antropozófus orvoslás, waldorf-pedagógia, először érettségi után egy dr. Mezei Ottóné, Klári néni által vezetett nyári táborban találkoztam. A világgal kapcsolatos kérdéseimre, kételyeimre ekkor találtam számomra elfogadható válaszokat, megérzéseim ekkor kaptak megerősítést.

Ezek után kezdtem el Klári néni vezetésével antropozófiával foglalkozni, majd Scheily Máriával euritmiázni.

Ebben az időben indult el az első magyarországi euritmia képzés, melyhez csatlakoztam és elvégeztem. A négy év alapképzés után a svájci Dornachban folytattam tanulmányaimat. Két éven keresztül különböző művészeti kurzusokon vettem részt: elvégeztem az Elena Zuccoli euritmia képzés művészeti évét, ezek után pedig bekapcsolódtam Lili Reinitzer művészeti csoportjába.

1998-ban hazatértem Magyarországra és azóta dolgozom az Óbudai Waldorf Iskolában, mint euritmista. Ezenközben óraadóként 3 éven keresztül segítettem a Pesthidegkúti és a Nyíregyházi Waldorf Iskolákat. Az évek alatt már minden korosztályt tanítottam óvódásoktól a felnőttekig, amit a mai napig folytatok. Időközben megszereztem a szociálpedagógusi és gyógypedagógusi diplomáimat is. Az euritmiai tudásomat szintén bővíteni kívántam, illetve szükségét éreztem ismereteim elmélyítésének, így elkezdtem a gyógyeuritmiai tanulmányaimat. Ennek a képzésnek a gyakorlati befejezését ismét Svájcban végeztem. Először egy fogyatékkal élők bentlakásos intézetében dolgoztam, ahol elsősorban autista gyermekekkel gyógyeuritmiáztam, majd az Ita Wegman Klinikán töltöttem egy fél évet, mint gyógyeuritmista gyakornok. Idén a mezőgazdasági tanárképzésen is tanítok. Az iskolában mind a pedagógiai euritmia, mind a gyógyeuritmia területein tevékenykedem. A kezdetektől tagja vagyok Artemis Euritmia Színpad társulatának.